Wat is een “healer”?

“A “HEALER” IS NOT SOMEONE THAT YOU GO FOR HEALING – A HEALER IS SOMEONE THAT TRIGGERS WITHIN YOU, YOUR OWN ABILITY TO HEAL YOURSELF”

MIJN VISIE OP GENEZEN EN GENEESKUNDE

Ik heb jarenlang ervaring als verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp en bij huisartsen. Ik draag mijn steentje bij in het proces van diagnostiek en behandeling. Zo weet ik waar je het over hebt als je bij mij in de praktijk komt: welk ziektebeeld en welke medicijnen gebruik je. En als ik het een keer niet weet, dan weet ik waar ik het op moet zoeken of aan wie ik advies kan vragen. Daarom is een intake belangrijk. Ik heb mijn kennis over de reguliere zorg uitgebreid met kennis over het menselijke energiesysteem in relatie tot fysieke, emotionele, mentale en spirituele gezondheid.

ZWEVERIG?

Healing Touch wordt ook wel eens als een “zweverige” bezigheid gezien omdat  men zich niet verdiept in de achtergrond van Healing Touch. Vermoedelijk ligt de oorzaak van deze terughoudendheid in het feit dat het woord healen geen transparantie biedt en men door het brede aanbod niet de behoefte voelt om de nuance op te zoeken. Artsen zijn door deze onwetendheid bang dat ik een alternatief bied voor de reguliere zorg, waardoor ik patiënten in de problemen kan brengen of loze beloftes aanbied. Die gedachten zijn niet terecht en het is jammer dat er zo terughoudend over gedacht wordt, omdat Healing Touch juist een goede aanvulling is op de reguliere zorg.

Uit veiligheid geven artsen wel hun “fiat” om ontspannende behandelingen te krijgen, omdat dat weinig kwaad kan. Daarin hebben ze wel gelijk. Sterker nog: wat ze niet weten is dat door te ontspannen met Healing Touch je het zelf genezend vermogen in gang zet.

BEKIJK DE CIRKEL:

door Healing Touch:
ontspant je lichaam -> komt endorfine vrij -> ontspannen je spieren -> verhoogt je circulatie -> verhoogt je zuurstof opname -> verhoogt de voedingsopname -> ontstaan enzymen -> reguleert hormonen -> verwijdert afvalstoffen -> bevordert celdeling -> bevordert heling: Healing Touch beïnvloedt elke lichaamscel en reguleert uiteindelijk het immuunsysteem.

WAT ZEGT HEALING TOUCH NEDERLAND?

Healing Touch Nederland geeft op haar website (www.healingtouch.nl) en in de cursusboeken het verschil in de begrippen van healing en genezen op een heldere wijze weer:

“Het bestaande paradigma van gezondheidszorg is gericht op het genezen van de ziekte en ongemak. Vanuit dit begrip, kunnen mensen genezen, maar zonder te zijn geheeld. Healing is een proces in de ontwikkeling naar heelheid, met inbegrip van lichaam, geest, emotie en ziel. Alle mensen hebben wijsheid in zichzelf om zich in balans te brengen. Mijn rol als behandelaar is het ondersteunen en positief beïnvloeden van dit proces. Mijn werk in Healing Touch is met andere benaderingen van gezondheid en genezing samen te werken en dit uit te voeren binnen de juridische grenzen van de praktijk.”

Healing Touch is ontstaan vanuit de praktijk van Janet Mentgen BSN, RN, als verpleegkundige en heeft zich verder ontwikkeld tot het Healing Touch Certificeringsprogramma door medewerking van de American Holistisch Nurses Association (AHNA) in 1989. Het Healing Touch Certificeringsprogramma en de Certificering is opgenomen door Healing Touch International Inc. in 1996. De AHNA heeft het HTI Healing Touch Certificeringsprogramma goedgekeurd sinds 1997. Het nascholingsprogramma voor verpleegkundigen is goedgekeurd door de AHNA, een geaccrediteerde instelling door het American Nurses Credentialing Center’s Commission voor Accreditatie.

Nederland: Healing Touch Nederland is als aanbieder geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister voor Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&V). De accreditatiecommissie V&V is een onafhankelijke commissie die aan de hand van een aantal criteria en zonder tussenkomst van V&VN accreditaties afgeeft. De opleidingsuren worden gezien als geaccepteerde Complementaire en Alternatieve Zorg bijscholingsuren en -punten.

GRENZEN

Het komt voor dat ik een client geen Healing Touch behandeling geef omdat ik als verpleegkundige de klachten herken en oordeel diegene terug te sturen naar de huisarts of specialist. Ik ken mijn grenzen. Maar ook reguliere behandelaars kunnen tegen hun grenzen aanlopen. In een dergelijke situatie kan Healing Touch iets betekenen. Er blijft genoeg over waar ik wel in kan ondersteunen, zie daarvoor mijn aanbod op de website.

Alle Healing Touch behandelingen zijn geprotocolleerd vastgelegd en ik maak samen met de cliënt een behandelplan en formuleer onze gezamenlijke doelen.  Al mijn acties leg ik vast in een intake- en behandelformulier. Soms is 1 behandeling voldoende. Het komt voor dat een bepaalde klacht verdwijnt en daarna een andere klacht zich manifesteert. Dan zijn er meerdere  behandelingen nodig. Meestal reken ik op 3, een enkele keer op meer, afhankelijk van de voorgeschiedenis. Zo help ik je meer in je eigen kracht te komen. Ik volg jouw tempo, respecteer je individuele groei, zelfontwikkeling en controle over jouw leven. Ik respecteer en eer je spirituele overtuigingen.

Het prettige van een Healing Touch behandeling is dat je niet hoeft te praten zodra je eenmaal ligt of zit. Ik ben dan aan het werk en vraag soms feedback. Jij hoeft alleen maar te ontspannen.