Als geen ander weet ik hoe belangrijk het is om je gevoelens om te vormen in beeld als woorden niet altijd voldoen. Tijdens een creatieve sessie help ik je om je gevoelens en gedachtes om te zetten in iets tastbaars. Een kunstwerk, concept, krachtstok, geschreven tekst… in mijn atelier is alles te vinden om te creëren vanuit bezieling.

Zelf heb ik mijn leven lang de noodzaak gevoeld om te creëren met mijn handen. Ik volgde cursussen en opleidingen. Vaak genoeg dacht ik: “ mijn handen doen niet wat mijn hoofd wil.” Dat kon mij ongelooflijk frustreren. Omdat ik dat wat ik voelde niet kon vertalen in vorm.

Blokkades wegnemen

De oorzaak zat hem in het perfect willen doen. Voor anderen en voor mijzelf, in die volgorde. Dat blokkeerde en daar moest ik wat mee. Dat moest ik eerst oplossen.

Ook was het wel eens zo dat ik een concept bedacht, maar zelf niet de knowhow of de materialen in huis had. Dan was de oplossing: uitbesteden of als concept uitwerken en accepteren dat het zich niet als de gewenste tastbare vorm zal manifesteren.

Menig keer maakte ik iets en was ontevreden omdat het toch niet “mijn taal” sprak. Ik gooide nooit weg omdat ik het als een proces zie. Ik vond het niet goed genoeg maar mijn verhaal er achter was wel duidelijk voor mijzelf. Wat het allerergste was, vond ik, dat ik mijn weg naar creëren volledig kwijt was. Wat deed dat pijn. Toen moest ik echt met mijzelf aan de slag.

Kunstenaarschap is hard werken

Ik weet nog dat ik iets heel heftigs heb gemaakt in bevroren toestand. Nog nooit eerder heb ik mijn emoties zo treffend vertaald. Mijn krachtigste kunstwerk. Ik maakte er foto’s van, bewaarde het in mijn diepvries en wilde er een video installatie van maken. Ik ging op zoek naar een expert in filmen van ijs. Totdat er een stroomstoring was in de gemeente waar ik woonde….. Wat over was, is een “schets” in een fotoserie. En mijn verhaal erachter. En dat moet zo zijn. Ook kunst is eindig. Niets is voor de eeuwigheid.

Soms schrijf ik columns. Of teksten puur voor mijzelf. Ik bedacht een keer “ Over pijn zingen”. Dat vind ik nog steeds mooi gevonden als omkering van “Overpeinzingen”, een boek met aantekeningen in een sombere periode. Zo relativeerde ik mijzelf. Wilde ooit operazangeres zijn.

Het maakt mij niet uit met welk materiaal ik werk. Alles inspireert mij. Klei, steen, was, veren, paardenhaar en –manen, textiel, papier, natuur….. Nou ja noem maar op. Uitgangspunt is altijd: “wat wil ik vertellen of laten zien”.
Ik wil met je communiceren: in woord, in beeld en face to face.

Ik hou je op de hoogte.

Misschien wil je net als ik je creatief uiten? En denk je er hulp bij nodig te hebben? Prima hoor: jij komt met het concept, ik begeleid je wel. Maar eigenlijk kun je het zelf.