Veelgestelde vragen:

Hieronder staan de meest gestelde vragen over Healing Touch en de behandelingen. Klik op de vraag om het antwoord te lezen. Staat je vraag er niet tussen? Neem gerust contact met mij op.

Een sessie duurt 1,5 – 2 uren. 

De eerste afspraak begint met een kennismaking en een intake gesprek. Ik gebruik hierbij een gestructureerde vragenlijst. Het is belangrijk dat ik zicht heb op je medische geschiedenis en eventuele medicatie. Het is prettig als je die gegevens paraat hebt. Samen proberen we je hulpvraag helder te krijgen. Het kan een lichamelijk probleem zijn of een ongemak. Of thema’s die in je leven spelen. Vervolgens leg ik mijn werkwijze uit.

Daarna vraag ik je om op de behandeltafel te liggen. Terwijl je comfortabel op tafel ligt stel ik een energetische diagnose. Daar komt een behandelplan uit. Samen bespreken wij een behandeldoel. Ik kan dan ook inschatten hoeveel sessies ik verwacht dat je nodig hebt.  Voor een eenvoudige hulpvraag is 1 sessie voldoende. Hoe complexer hoe meer sessies. Het is in jouw belang dat je je committeert aan het aantal voorgestelde sessies. Als je eerder stopt dan heeft de behandeling niet het gewenste effect en is het zonde van de investering van ons beiden. In feite is dat te vergelijken met de reguliere zorg.

Als je akkoord bent met het behandelplan dan kun je aansluitend een behandeling krijgen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een nieuwe afspraak te maken.

Als het behandelplan uit een aantal sessies bestaat geef ik je bij de eerste behandeling een schriftje mee. Het helpt je om het proces vast te leggen. Door opgedane ervaringen en inzichten op te schrijven krijg je de vorderingen die je hebt gemaakt helder en concreet. Ook kun je in dit schriftje de oefeningen, adviezen en tips opschrijven. Aan het begin van iedere sessie is er ruimte om te vertellen hoe het met je gaat, wat je ervaren hebt, waar je op dit moment tegenaan loopt. Dat nemen we als vertrekpunt.

Vervolgens meet ik je energieveld en bespreek met jou je vorderingen en wat nog aandacht behoeft. Soms is het nodig het behandelplan aan te passen. We sluiten iedere sessie af met het uitwisselen van jouw ervaringen en van mij als behandelaar. We besluiten samen wanneer je behandeldoel behaald is. In sommige situaties is het raadzaam terug te komen, bijvoorbeeld na een paar maanden of als er iets gebeurt in je leven waardoor je uit balans geraakt bent.

Dat verschilt per behandeling en behandelduur. Beginnend bij €65 voor een basisbehandeling. Bekijk het overzicht op de prijzen pagina.

Healing Touch is een ontspannende en helende bioveld therapie die fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel evenwicht brengt. Het werkt op onze energiecentra, chakra’s genoemd en op het energieveld rondom ons lichaam. Het is een vorm van (geprotocolleerde) complementaire zorg die zeer goed samengaat met de reguliere geneeskunde. Het is een erkende methode.

Healing Touch is in te zetten vanuit meerdere invalshoeken: preventief, curatief, palliatief of voor het algeheel welbevinden van de mens. Het vervangt niet de reguliere behandeling van een ziekte of aandoening. Het valt onder de Complementaire en integratieve Zorg.

De oprichter van Healing Touch was in USA Janet Mentgen, een verpleegkundige die meer wilde doen voor de genezing en het welzijn van haar patienten.  Zo ontstond “Healing Beyond Borders USA” (statutaire naam “ Healing Touch International Inc”).

Healing Touch Nederland is in 1996 opgericht naar voorbeeld van de Amerikaanse moederorganisatie.

Inmiddels werken in de USA meer dan 40 ziekenhuizen en gezondheidscentra met Healing Touch als Complementaire Zorg.  Healing Touch wordt wereldwijd erkend en gedoceerd.

Healing Touch Nederland is hèt officiële landelijke Healing Touch opleidingsinstituut en  “official affiliate country” van Healing Beyond Borders USA, met USA erkende certificaten en door de SNRO geaccrediteerd HBO conform diploma.

Energie wordt veelal gedefinieerd als de bron van de kracht die kan worden gebruikt om werk te verrichten of een doel te bereiken. In een meer wetenschappelijke benadering wordt energie gedefinieerd als informatie die vibreert. De wetenschap heeft vastgesteld dat alles in het heelal vibreert, alles in een eigen frequentie. Ook het menselijk lichaam bestaat uit energie. Deze energie kan zich uiten in patronen, geluid, lichaamslagen, kleur, gedachten.

Als we de definitie van energie als informatie die vibreert, verbreden zodat gezondheid eronder valt dan kunnen we gezondheid definiëren als de staat van een organisme op een gegeven moment. Er is sprake van een goede gezondheid als een organisme en zijn bestanddelen zoals cellen en organen optimaal functioneel vibreren. Vibratiegeneeskunde is het opzettelijk gebruik van een frequentie (vibratie niveau) om een andere frequentie positief te beïnvloeden of een organisme in evenwicht te brengen. Energetische healing gebruikt informatie, samen met vibratie om een effect te bewerkstelligen.

(bron: Cyndi Dale, Het Subtiele Lichaam, Een encyclopedie van de energetische anatomie . Altamira Haarlem, 2011)

Healing Touch werkt, net als bijvoorbeeld Reiki, Qigong en Therapeutic Touch, op het bio-energetisch veld. De heling werkt via een lichte aanraking met de handen van de therapeut op het lichaam of beweging met de handen rond/boven het lichaam en is niet belastend voor de patiënt.

De patiënt kan met de kleding aan de behandeling liggend, zittend of staand ondergaan. De Healing Touch behandelaar kent specifieke geprotocolleerde interventies voor bepaalde klachten en aandoeningen. Een bioveld behandeling bevordert het welzijn en kan  ongemakken van een chronische ziekte verminderen, maar geneest niet de ziekte zelf.

Een Healing Touch behandeling wordt toegepast voor en na een operatieve ingreep om het zelfherstellend vermogen en het immuunsysteem te versterken. Daardoor bevordert Healing Touch de wondgenezing en heeft een positieve invloed op het verloop van ontstekingen.  Het kan klachten door chemo- en radiotherapie bij kanker verlichten. Andere toepassingen zijn bij chronische ziektes zoals diabetes, de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson,  fibromyalgia. Tevens wordt het ingezet bij slaapstoornissen, verslaving, angst en depressie, PTSS, vermoeidheid en burnout.

Er zijn veel onderzoeken gedaan t.a.v. Healing Touch, zoals Healing Touch bij angst en depressie, bij kanker, bij het immuunsysteem, bij pijn, bij stressreductie, bij chirurgische ingrepen pre- en postoperatief, bij cardiovasculaire problematiek, het stervensproces, HIV, in de kindergeneeskunde en t.a.v. spiritualiteit. Ook andere studies zijn beschikbaar. De onderzoeken staan op de website van de moederorganisatie Healingbeyondborders.org.

Vanaf het moment dat de afspraak in de agenda gezet is, raad ik je aan om gezond te eten, geen alcohol en/of nicotine of drugs te gebruiken. De reden is dat het effect van de behandeling vertraagd wordt.

Ik nodig uit om je schoenen en jas buiten de behandelruimte uit te doen en op sokken de ruimte te betreden. Zo blijft de behandelruimte (energetisch) schoon. Het is voor jezelf prettig om comfortabele kleding aan te hebben, zonder knellende banden of een riem. Als je een riem om hebt bij binnenkomst, dan vraag ik je die af te doen. Laat ook je sieraden thuis.

Voordat ik de behandeling start vraag ik je om naar de wc te gaan om te plassen. Een volle blaas geeft onrust. Het is niet prettig om tijdens de behandeling afgeleid te zijn door een volle blaas ofwel dat de behandeling onderbroken wordt door naar de wc te gaan.

Afhankelijk van de soort behandeling vraag ik je te staan, te zitten of op de behandeltafel te liggen.

Wij hebben van te voren een behandeldoel opgesteld. Ik werk volgens het behandelplan dat ik steeds met je doorneem. De behandelduur is afhankelijk van mijn bevindingen en de voortgang. Soms is het nodig deze bij te stellen omdat er zich een onderliggend probleem aandient dat aandacht nodig heeft. Alles gaat in overleg, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ja. Het is voor jezelf prettig om comfortabele kleding aan te hebben, zonder knellende banden of een riem. Als je een riem om hebt bij binnenkomst, dan vraag ik je die af te doen. Laat ook je sieraden thuis. Ik nodig uit om je schoenen en jas buiten de behandelruimte uit te doen en op sokken de ruimte te betreden. Zo blijft de behandelruimte (energetisch) schoon. 

Ik verzoek je om geen parfum, bodylotion of aftershave te gebruiken op de dag van de behandeling. Tijdens de behandeling maak ik gebruik van verstuivers met etherische geuren en kleuren. Als je dat niet prettig vindt kun je het van te voren melden: dan laat ik het gebruik ervan achterwege.

Het kan zijn dat je niets ervaart. Dat kan. Sommigen blijven klaar wakker en willen alles zien en meemaken, anderen dommelen wat weg. Je kunt zelfs in een hele diepe ontspanning zakken. Soms heb je sensaties zoals koude, warmte, prikkelingen, pulseren, stromen, open knappen. Het kan zijn dat je ongemak ervaart: je kunt mij dat meteen zeggen zodat ik er ter plekke aandacht aan kan besteden.

Sommigen zien met de ogen dicht diverse kleuren. Of er komen beelden voorbij. Laat het maar gaan. Misschien ga je huilen. Alles kan, alles mag er zijn. Het is de energie die z’n weg vindt. Je hebt geen idee van tijd: wat een kwartier lijkt, blijkt een uur of langer.

Soms is het ondersteunend aan de behandeling om instrumenten te gebruiken (rainstick, klankschaal, drum, belletjes etc). Ik heb verschillende soorten muziek op cd, maar geef zelf de voorkeur aan de stilte. 

Je komt uit een drukke en hectische omgeving. Het laatste deel van de route naar de praktijk gaat door de polder, door de natuur: je ziet elk seizoen voorbij komen. Je ontmoet veel soorten insecten, vlinders, vogels, koeien, paarden, schapen, reetjes. Eenmaal aangekomen op locatie en in mijn behandelruimte zal je de stilte ervaren als helend. De geluiden van de natuur brengen je verder in een diepe ontspanning. Soms hoor je alleen het ruisen van de bomen. Als het weer het toelaat zal ik het raam wijd open zetten.

Als de behandeling afgerond is, blijf je nog even liggen of zitten om na te sudderen. Als het goed voelt ga je voorzichtig staan. Je krijgt zuiver water te drinken om door te spoelen en afvalstoffen kwijt te raken. Ik evalueer met je hoe je het ervaren hebt. Zo nodig deel ik ook mijn bevindingen.

Wij maken samen vervolgafspraken en spreken af hoe lang de periode tussen de behandelingen wenselijk is.

Zorg dat je de dag van behandeling geen afspraken in je agenda hebt staan. Je zult merken dat je alle aandacht voor jezelf nodig hebt. Ga vroeg naar bed. Het is verstandig om de periode na iedere behandeling veel water te drinken om de afvalstoffen kwijt te raken. Daarnaast blijf je gezond eten, vermijd je het gebruik van alcohol en nicotine. 

Het kan zijn dat je lichamelijke effecten ervaart (grieperig gevoel, moe) of emotioneel raakt (huilen, somber). Dit hoort bij het proces en verdwijnt binnen 1-2 weken.

Ik adviseer je vertrouwen te hebben in het proces dat je aangegaan bent. Geef er maar aan toe: ga vroeg naar bed, rust tussendoor op de dag, laat de tranen komen en drink vooral veel water. En ga de natuur in.

Je kunt contact met mij opnemen als je daar behoefte aan hebt. Je kunt mij per email bereiken (info@vormvanleven.nl), dan bel ik je terug. Tijdens de behandelingen neem ik met je door wat je na de behandelingen kunt verwachten en welke ondersteuning ik op afstand kan geven.

Nee, integendeel. Ik spreek je zelfhelend vermogen aan, ik genees niet. Dus uiteindelijk laat ik jou zelf het werk doen. Ik faciliteer. Een behandeling werkt een poosje door. 

Samen zorgen wij ervoor dat jij je comfortabel voelt. Je ligt op een schapenvacht en je kunt kiezen uit verschillende kussens en dekens. Op je ogen mag je een pittenkussentje met lavendel. Als je het koud hebt kun je een kruik krijgen. Het is prettig om warme sokken van thuis mee te nemen.

Ik werk met mijn handen en zal je licht aanraken. Als je niet aangeraakt wilt worden kan dat ook, dan houd ik mijn handen boven je lichaam. Het is wat jij prettig vindt, voor het effect van de behandeling maakt het niet uit. Soms is het zelfs nodig om op afstand aan het werk te zijn. Ik sta naast de behandeltafel op een Aarde-mat. Deze helpt ons jouw energie die niet dienend is, af te voeren en terug te geven aan Moeder Aarde.

Dat verschilt per behandeling. Vanaf 60 minuten tot 120 minuten per sessie.